Spała 2001

Aukcja pamiątek z wakacji na rzecz Stowarzyszenia Nautica, prowadzona przez autora pomysłu, niezrównanego Adasia Dąbrowskiego i Maćka Winiarskiego (również niezrównanego).

Wszystko odbyło się jak należy: prowadzący licytację w smokingu z muchą, w białych rękawiczkach z maską na czole... Maciek dowodzący młotkiem aukcyjnym i skarbonką, osoby licytujące zaopatrzone w numerki. Zaczyna się niewinnie od licytacji "pierwszego filmu Aleksandra Trafasa", naszego rezydenta z Pagu, który idzie w zwycięskie ręce za kwotę 110 zł. To jeszcze nic, zwycięzca otrzymuje również w promocji, GRATIS pierwszą złotą płytę Olka ze ścieżką dźwiękową do jego pierwszego filmu.

Atmosfera wieczoru rozgrzewa się. Aplauz widowni i dreszczyk emocji owocują wynikami, których się nie spodziewamy:
"kąpielówki" kapitana bazowej łodzi z Pagu Przemka Ziarko - 54 zł
"łopatka z orłem" naszego instruktora Pawła Łyszczka - 248 zł
"syjamska pianka sióstr Pajdaczek" - za rekordowa kwotę 1600 zł
"pierwsza (a potem ku zaskoczeniu wszystkich druga) fajka Piotrka Stósa" - odpowiednio za kwoty 400 i 500 zł
"pierwszy komputer nurkowy Krzysia Puzia" - 700 zł
"kompot z fig Janusza Polcyna" sprzętowca z Pagu - 250 zł
"podstawki pod jajka prezesa Darka Spirytulskiego" - 170 zł + "podstawki pod wory Prezesa" GRATIS
"tytanowe śruby Jacka Alexanderka" - 500 zł
"autentyczna pianka Jacquesa Cousteau" - 400 zł
a na sam koniec maska czyli "okulary kogoś kogo nikt nie zna", którą Adam Dąbrowski nosił na głowie podczas licytacji... (za kwotę 170 zł)
Śmiechom i owacjom nie było końca i to prawdopodobnie w wyniku tej hiperwentylacji tak kręciło się w głowie... Suma sumarum wszystkie zbiórki na rzecz Stowarzyszenia (aukcja + sprzedaż pocztówek) przynoszą łącznie 5400,- zł. Serdeczne dzięki dla wszystkich darczyńców w imieniu naszych nurków na wózkach, dzieci z domów dziecka i dzieciaków z porażeniem mózgowym.