Izabella Kurzius

Z wykształcenia projektant form przemysłowych.

Zawodowo - specjalista ds. projektowania graficznego i marketingu w firmie kosmetycznej. Członek Akademickiego Klubu Podwodnego Krab AGH. Od 2012 roku wolontariusz w Stowarzyszeniu Nautica.

Z ideą nurkowania w systemie HSA zetknęłam się pierwszy raz w klubie Krab AGH (wspierającym sprzętowo i kadrowo Stowarzyszenie), dowiadując się o możliwości uczestnictwa w zajęciach na basenie jako wolontariusz. Przyszłam na pierwsze zajęcia basenowe z wewnętrznej potrzeby ale i troszkę z ciekawości. Pełna obaw czy sobie poradzę, czy to dla mnie i zostałam. Zauroczyli mnie ludzie i atmosfera, entuzjazm kursantów i kadry oraz jakiś "dobry duch" unoszący się nad tym wszystkim. Woda jest moją dość późno odkrytą pasją. Nad wodą, w wodzie a od kilku lat także pod wodą najlepiej odpoczywam. To mój azyl i miejsce ucieczki od coraz szybszego życia, od pracy przy biurku, ciągle dzwoniących telefonów , od natłoku obowiązków i problemów do rozwiązywania. Pod wodą znajduję wytchnienie, potrzebną mi czasem ciszę i inne poczucie czasu. To wspaniałe uczucie, ale Stowarzyszenie to znacznie więcej! Zajęcia i spotkania z niepełnosprawnymi płetwonurkami, ich wewnętrzna siła i uśmiech pomagają mi dostrzegać w moim życiu właściwą perspektywę. Pokazują co w nim jest ważne a co mniej. Pozwalają pokonywać własne lęki i ograniczenia. Pokazują, że spełnianie marzeń, przezwyciężanie przeciwności jest możliwe dla każdego, jeśli tylko bardzo się chce i że marzenia są dla wszystkich. To sprawia, że moje problemy przestają wydawać się tak wielkie, a życie wydaje się prostsze. Staram się bywać na wszystkich zajęciach basenowych, czekam na nie cały tydzień. Przychodzę z radością spotkać się z koleżankami i kolegami kursantami, kadrą szkoleniową i pomagać, ale te spotkania pomagają w równym stopniu także i mnie. To wszystko sprawia, że czuję się szczęśliwsza i mam nadzieję robić to jak najdłużej. Dzięki Stowarzyszeniu Nautica poznałam wspaniałych ludzi, z którymi fajnie jest się spotykać nie tylko na basenie czy obozach nurkowych, ale także poza nimi. Mam również inne pasje. Są nimi: rolki, łyżwy a od niedawna morsowanie. Z pasji poza sportowych: kamieniarstwo - czas spędzony z młotkiem i dłutem w dłoni relaksuje mnie , wycisza i daje satysfakcję tworzenia czegoś trwałego, pozostawiającego namacalny ślad.