Koval

Marcin "Koval" Kowalski - W Stowarzyszeniu dłużej niż ja.
Nie chciał nic o sobie napisać, to znalazłam w Wikipedii, bo to na pewno o Nim...

Funky Koval - polska seria komiksowa autorstwa scenarzystów Macieja Parowskiego i Jacka Rodka oraz rysownika Bogusława Polcha i twórczyni koloru, Danuty Polch zd. Czmoch - muzy Polcha i twarzy "Brendy". W początkowym okresie w pracach nad koncepcją brał udział także Wiktor Żwikiewicz[1], ostatecznie jedynie użyczył potem twarzy jednemu z bohaterów. Głównym bohaterem jest kosmiczny detektyw Funky Koval, który z pomocą przyjaciół i partnerów z prywatnej agencji detektywistycznej "Universs" tropi międzyplanetarne afery, nierzadko z podtekstem politycznym. Komiks zdobył serca czytelników znakomitymi i bardzo starannymi rysunkami, intrygującym scenariuszem oraz licznymi odniesieniami do ówczesnej rzeczywistości PRL (stan wojenny, Jerzy Urban, Okrągły Stół) - mimo że akcja komiksu na Ziemi oficjalnie rozgrywała się w USA w latach 80. XXI wieku. Trzecia część komiksu zawierała bogate odniesienia do rodzącej się wówczas III RP. Czwarta część ukazała się dopiero po kilkunastu latach i zawierała odniesienia do rzeczywistości współczesnej wydaniu, takie jak istnienie Internetu itp. W grudniu 2011 roku w specjalnym dodatku do Nowej Fantastyki ukazał się dodatkowy epizod Na białym szumie, w którym Koval pojawia się w rzeczywistości stanu wojennego w Polsce 1981.