Hvar 2009

Relacje

Magda Wałek - Moje pierwsze nurkowanie na HVAR - wrażenia:

Serdecznie dziękuję instruktorom - Darkowi i Kasi O. za zaznajomienie mnie z nurkowaniem oraz cenne wykłady, podczas których miałam poznać prawa natury, jakie rządzą zasadami nurkowania. Dziękuję również pozostałym osobom z kadry i pozostałych uczestnikom - to z nimi nurkowanie było dla mnie tak miłym doświadczeniem ;)

Codziennie po śniadaniu mieliśmy z Kasią O. zajęcia kondycyjne - ćwiczenia ABC.
Sprawiały mi one ogromną frajdę ;) Pierwszy raz miałam do czynienia z takimi ćwiczeniami jak scyzoryk czy fikołki pod wodą. Niestety nie wykonywałam ich do końca poprawnie. Po tych zajęciach uznałam, że chyba jednak słabo pływam - muszę się zatem poprawić ;-) Zabawy pod wodą są zdecydowanie ciekawsze i przyjemniejsze od samego pływania na powierzchni wody ;) Moje pierwsze nurkowanie (takie poważne - wycieczka w ostatnim dniu) było bardzo ekscytującym przeżyciem, a bezpośredni kontakt z przyrodą podwodną był nagrodą samą w sobie, która warta była wykonywania tych wszystkich mniej i bardziej trudnych ćwiczeń (hoover, cesa, wynurzanie bez maski, akcja ratunkowa itp.) pod okiem instruktora - Darka i czujnych dive-masterów: Gosi i Otka ;) Wprawdzie moja wiedza na temat zwierzątek morskich jest uboga, cały czas byłam zafascynowana nimi i towarzyszyło mi pragnienie dotknięcie ich i poczucie ich delikatności ;)

Instruktor-nauczyciel-przewodnik pod wodą Darek pokazywał różne zwierzątka - rozgwiazdy, ukwiały, jeżowce i rybki, próbował też zachęcić do zabawy ośmiorniczkę (nie miała jednak ochoty), którą spotkaliśmy podczas wycieczki ;)

Na koniec kursu dostałam "paszport" do podwodnego szczęścia ;) Mam ochotę poznawać kolejne tajemnice morskich wód (i nie tylko...), przede mną tyle niepoznanych zwierzątek i nieodkrytych miejsc ;)